Νέα εποχή στο ραδιόφωνο - XALASTRARADIO.GR

24 ΩΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΛΑΣΤΡΑ

live

Live

Hot

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017

Νέα εποχή στο ραδιόφωνο

nea epoxi sto radiofono
Η νέα εποχή στο ραδιόφωνο είναι πια γεγονός,η ψηφιακή τεχνολογία και στην μπάντα των FM άρχισε.Μέσα σε μόλις λίγες ώρες, η Νορβηγία θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα διακόψει την χρήση της μπάντας των FM από το ραδιόφωνο, αντικαθιστώντας την με το ψηφιακό πρωτόκολλο εκπομπής DAB [Digital Audio Broadcasting].
Το DAΒ χρησιμοποιείται για τη μετάδοση ραδιοφωνικού σήματος ήδη από το 1995 στη χώρα, λειτουργώντας όλα αυτά τα χρόνια παράλληλα με τους συμβατικούς αναλογικούς πομπούς που αξιοποιούν το φάσμα των FM.
Όμως το Υπουργείο Πολιτισμού της Νορβηγίας θεωρεί ότι ήρθε πλέον η ώρα για να αποσυρθεί το παλιό αναλογικό σύστημα, που γαλούχησε γενιές και γενιές ακροατών.Η αλλαγή αυτή θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά από αύριο και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Αρκετοί Νορβηγοί πάντως εκφράζουν ήδη την αντίθεσή τους με τη σχετική απόφαση, ενώ οι ραδιοφωνικοί δέκτες που δεν υποστηρίζουν το DAB θα καταστούν πρακτικά άχρηστοι.Διαβάστε επίσης: Οριστικό τέλος για το VHS μετά από 40 χρόνια στην αγορά
Παρά πάντως τις διάφορες αρνητικές αντιδράσεις, πρέπει να σημειωθεί ότι το ψηφιακό DAB έχει σαφή πλεονεκτήματα σε σχέση με τη μπάντα των FM: Μπορεί να υποστηρίξει περισσότερους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, να χρησιμοποιηθεί για την βέλτιστη μετάδοση εκπομπών έκτακτης ανάγκης, αλλά και γενικότερα για την καλύτερη ραδιοφωνική κάλυψη της χώρας.
Αρκετές ακόμα χώρες αναμένεται να ακολουθήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια το παράδειγμα της Νορβηγίας, με το Ηνωμένο Βασίλειο να προετοιμάζεται ήδη για τη σχετική αλλαγή.