Την διάσπαση της google θέλουν στο Ευρωκοινοβούλιο - XALASTRARADIO.GR

24 ΩΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΛΑΣΤΡΑ

live

Live

Hot

Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2014

Την διάσπαση της google θέλουν στο Ευρωκοινοβούλιο

xalastraradio.grΜια σημαντική απόφαση με συμβολικό χαρακτήρα έλαβε το Ευρωκοινοβούλιο καθώς πρότεινε την διάσπαση της Google σε μια προσπάθεια να σταματήσει η αθέμιτη πρακτική με την οποία ευνοεί δικές της υπηρεσίες στην μηχανή αναζήτησής της. 

Η πρόταση αφορά διάσπαση της Google στις ευρωπαϊκές της δραστηριότητες, σε επιχειρηματικό και εμπορικό τμήμα ενώ το ψήφισμά υιοθετήθηκε με ευρεία πλειοψηφία.
Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτική για την εταιρεία. Ωστόσο, υπαγορεύεται από τη λογική του μονοπωλίου της Google στην ευρωπαϊκή αγορά, το οποίο δεν επιτρέπει στις υπόλοιπες εταιρείες να αναπτυχθούν.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόκειται για μια κίνηση που αναμένεται να αυξήσει τις πολιτικές πιέσεις στην Κομισιόν να κρατήσει πιο σκληρή γραμμή απέναντι στον τεχνολογικό γίγαντα, είτε μέσω της έρευνας για μονοπωλιακές πρακτικές, είτε με την υιοθέτηση οδηγιών που θα περιορίσουν την υπεροχή του.
Το ψήφισμα αναφέρει ότι η «αποσύνδεση των μηχανών αναζήτησης από τις άλλες εμπορικές υπηρεσίες» θα μπορούσε να εξεταστεί, ως μια πιθανή λύση για την κυριαρχία της Google. Την πρόταση υποστήριξαν οι δυο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου, του Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλδημοκράτες.
Μια ψηφοφορία μομφής ειδικά για έναν αμερικανικό κολοσσό είναι εξαιρετικά σπάνια στην ευρωβουλή και εν μέρει δείχνει την εχθρική στάση των Γερμανών κατά της Google. Οι μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις, από τα μέσα ενημέρωσης μέχρι τις τηλεπικοινωνίες, είναι οι πιο σφοδροί επικριτές του τεχνολογικού κολοσσού.
Από τον διορισμό του στην Κομισιόν, ως επίτροπος Τεχνολογίας, ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ έχει εξετάσει, μεταξύ άλλων, την επιβολή εισφοράς στην Google επειδή εμφανίζει υλικό στη μηχανή αναζήτησής της που προστατεύεται από δικαιώματα, ενώ έχει εκφράσει την «ανησυχία» του για την εγκατάσταση λογισμικού της σε αυτοκίνητα.
Με άλλα λόγια, η Google έχει εξελιχθεί σε κάτι σαν αλεξικέραυνο για τις ανησυχίες των καταναλωτών, ρυθμιστικών αρχών και πολιτικών σχετικά με την κυριαρχία της Silicon Valley στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να εξαπολύονται συνεχείς επιθέσεις για όλα τα θέματα, από την εμπορική της υπεροχή μέχρι την πολιτική της για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Το ευρωκοινοβούλιο δεν έχει την εξουσία να επιβάλει διάσπαση επιχειρήσεων, αλλά έχει πλέον μεγαλύτερη επιρροή στην Κομισιόν, που έχει την πρωτοβουλία σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για την επικράτηση της μηχανής αναζήτησης της Google στην αγορά, με τους επικριτές του αμερικανικού κολοσσού να υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την αναζήτηση, ευνοούν τις υπηρεσίες της Google εις βάρος των ανταγωνιστών της.